|
VVP Dědice (zejména bunkry)
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
ZCh kecal
|
Zaslal: ne srpen 19, 2012 20:27 Předmět: JV věž letecké střelncice |
|
|
Po dlooooooooouhé době jsem opět vyrazil do VVP.
Chtěl jsem si znovu projít část východní "let. základny pro střelbu pozorovatelů na T.R. na let. střelnici u Vyškova" a pokusit se dohledat umístění orientačních červenobílých stříšek. Na rozdíl od západní základny, kde se mi podařilo najít základy obou koncových věží, a rovněž i výkopy pro patky stříšek, tak k východní základně jsme měli zatím jen archivní prameny a foto šipky u SV věže na poválečném ortofotu, ale žádné stopy v terénu.
Když jsem loni prozkoumával umístění JV věže (v zimě, s manželkou, kamarádkou a promočenými botami), tak jsem usoudil, že základy věže před nedávnem zanikly v důsledku lesní těžby. Dnes ovšem bylo vedro, a tak se do kopce plížil pomalu, a našel jsme nejdříve hraničník s nápisem TP, kousek od něj podezřelou prohlubeň se zbytku betonu okolo, a pak ještě dvě další.
A kromě toho jsem poblíž zakopl o jakousi čtvercovou litinovou podložku (rozměry cca 220x220 mm, tloušťka cca 25 mm, 5 otvorů se závity (uspořádání jako pětka na hrací kostce), z druhé strany a z boků je oplechována měděným plechem (resp. nějaká mosaz či bronz).
Netušíte někdo, co to může být ?
Jinak po pozůstacích tří nejbližších orientačních stříšek žádné stopy... |
|
Návrat nahoru |
|
|
ZCh kecal
|
Zaslal: so duben 18, 2020 21:06 Předmět: |
|
|
Tak jsem se opět po dlouhé době vypravil na místo JV věže letecké střelnice - hlavně abych si konečně vyzvedl tu podivnou litinovou podložku, kterou jsem zde před téměř 8 roky našel (a schoval si ji tam, protože tenkrát se mi s ní nechtělo tahat).
Doma jsem ji ještě jednou pořádně poměřil:
- 222 x 222 x 27 mm
- v otvorech jsou závity M10
- rozteč 4 otvorů uspořádaných do čtverce je cca 115 x 115 (plus minus nějaký milimetr), a na plechu jsou otisky šestihraných matic nebo hlav šroubů
- středový otvor v litinovém těle není vůči plechu ideálně svrtán, plech mírně přečnívá přes otvor - takže předpokládám, že šroub do něj se dával jen zespodu (ze strany litinového těla, takže neprocházel plechem)
- uprostřed plechu se zdá, jako by byl otisk nějakého obdélníkového předmětu 45 x 130 mm
Kromě toho jsem tam našel ještě pár drobností:
- část hliníkové lžičky
- kousky měděných drátů (průměr 3,7 mm a 2,14 mm)
- zlomky eternitové střešní krytiny (jak "přírodní" barvy, tak i červené)
- kus ocelové pásoviny tloušťky cca 9 mm, 80 x 175 mm, na jednom konci otvor průměru 10 mm se zahloubením o průměru cca 17 mm (podle toho jak je ta pásovina otlučená tak už něco bude pamatovat)
- kousky nějakého nemagnetického plechy (zinek?)
- a množství jakýchsi olověných zploštělých trubiček (po zploštění šířka 17 mm, 4 kusy délky až 135 mm, a spoustu kratších)
A na závěr jsem našel dva kousky kabelu - 2 vodiče měděné vodiče průměru 1,5 mm, zřejmě gumová izolace, a vnější olověný plášť, vnější průměr kabelu cca 11 mm. Což zřejmě vysvětluje původ těch zploštělých olověných trubiček. Ovšem nechápu, jestli z nich někdo se snažil těžit tu měď, nebo že by to snad byly odřezky z montáže resp. odizolovávání kabelu? Předpokládám, že to pochází z napájecího kabelu osvětlení věže. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka starší kecal
|
Zaslal: ne květen 10, 2020 20:43 Předmět: |
|
|
Zdenku nějaká teorie ohledně funkce destičky?
A čistil jsi ji od rzi? Třeba najdeš nějakou značku... _________________ "Když milovat, tak láskou vřelou;
když uhodit, tak pěstí celou"
četař A. Kratochvíl
pěší pluk 6 "Hanácký"
27. 9. 1934 |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Nemůžete stahovat ani prohlížet přiložené soubory
|
|