Obsah fóra VVP Dědice VVP Dědice
(zejména bunkry)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Přehled ocelových profilů (zesílení stropnic)

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra VVP Dědice -> Plkárna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
brigadyr
KECAL ROKU
KECAL ROKU

Založen: 5.3.2007
Příspěvky: 771
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt květen 10, 2007 14:23    Předmět: Přehled ocelových profilů (zesílení stropnic) Citovat

Malý dodatek k problematice armování a zesílení vnitřní strany stropnice pomocí standardních hutních válcovaných polotvarů, který může sloužit jako užitečná pomůcka při terénním průzkumu.
Lze s určitou pravděpodobností předpokládat, že německá armáda k výstavbě pixlí používala stavební a konstrukční materiál z protektorátních zdrojů. Markantní je to zejména u ocelových profilů průřezu I (dodavatelem mohly být např.Vítkovické železárny). I když se mi nepodařilo sehnat originální technickou normu pro tyto hutní polotovary z dob první republiky, jako užitečné vodítko může sloužit následující výtah z normy platné v roce 1968 jako ČSN 42 0076 a přečíslované beze změny v roce 1985 na ČSN 42 5550, což je platné dodnes. Je nepravděpodobné, že by se rozměry tehdejších profilů od těch dnešních nějak významně lišily – ve strojařině, zejména v hutní výrobě k příliš častým změnám nedochází. Stejně tak co se týče sortimentu používaného materiálu.
Pro ilustraci, tyto profily se vyráběly, vyrábějí a vyrábět budou z oceli třídy 10, což je nelegovaná nízkouhlíková (do 0,2%) konstrukční ocel obvyklé jakosti určena pro nejméně náročné konstrukční a stavební práce. Pro vaši informaci jakých hodnot mechanických vlastností tyto profily dosahují: tzv.druhé dvojčíslí ze základní značky vyjadřuje nejmenší pevnost v tahu Rm v desítkách MPa (tzv.pevnostní řadu, podle které jsou jednotlivé druhy oceli v této třídě odstupňovány; pro získání orientační meze pevnosti stačí druhé dvojčíslí přenásobit tedy 10). Mez pevnosti je laboratorně zjišťovaná hodnota mechanického napětí vyvolaného vnějším zatížením jednoosým tahem na zkušební válcové tyčce průměru 5 nebo 10 mm do přetržení tohoto zkušebního tělesa. Fyzikálně se vyjadřuje v MPa (megapascalech, podíl síly v Newtonech na jednotku plochy v mm2; dříve také v kg/mm2 resp. kg/cm2).
Tj.oceli pevnostní řady 00 (tzv.obchodní jakost, oceli 10 001 a 10 003) dosahují meze pevnosti v tahu 400 až 790 MPa, ale jejich pevnost NENÍ zaručena – tyto se právě používají na nejméně náročné stavební a zámečnické práce.
Oceli pevnostní řady 37 a 42 jsou dobře tvárné a svařitelné, použitelné např.pro drobné kolejnice a výhybky
Oceli pevnostní řady např. 50, 65 a 75 jsou vhodné zejména pro různé druhy kolejnic podle druhu zatížení.
Podobná nabídka materiálu byla i za první republiky, oceli se mohly mírně lišit svým chemických složením, taktéž byly i jiné značky materiálů (místo pětimístných kdysi existovaly čtyřmístné, ale s pozdějším růstem sortimentu se zavedla pátá číslice pro jemnější rozlišení.).
Osobně si myslím, že pro nenáročné a jednoduché stavby typu „pixle“ byla používána ocel spíše průměrných mech.vlastností (max.pevnostní řady 00 nebo 34).
Na objektech vidíme velmi různorodé využití profilů různých velikostí, např.na pěchotních úkrytech odolnosti „Splittersicher“ je to výhradně profil I č.100, u pozorovatelen odolnosti „Gruppe I“ profil I č.120, ale u objektů odolnosti „Gruppe II.“ se již setkáme s profily jak I.č.100, tak č.120, č.160 a zejména č.200. Zatím největší profil I č.300 byl zjištěn kupodivu na pěchotních úkrytech „Gruppe II“ s tloušťkou stropnice okolo 70 cm, kterým nyní pracovně říkám „malého typu“, neboť ve stejné odolnosti jsem ještě zjistil i úkryty „velkého typu“ s tloušťkou stropnice okolo 150 cm. Pravděpodobně na použití toho kterého profilu v dané odolnosti objektu existovala nějaká směrnice, ale stejně tak dobře tato různorodost může být dána prostým aktuálním „nedostatkem na skladě“ vlivem vytíženosti válečného průmyslu, přeci jen značná část objektů byla budována v pozdějších letech války...

_________________
O dobré opevnění se nikdy nebojuje, dobré opevnění se obchází.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
brigadyr
KECAL ROKU
KECAL ROKU

Založen: 5.3.2007
Příspěvky: 771
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt květen 10, 2007 14:24    Předmět: Citovat

pomůcká pro terénní průzkum - přehled I profilů


profily.JPG
 Komentář:
 Velikost:  101.43 kB
 Zobrazeno:  18449 krát

profily.JPG



_________________
O dobré opevnění se nikdy nebojuje, dobré opevnění se obchází.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra VVP Dědice -> Plkárna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com