Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
brigadyr KECAL ROKU
|
Zaslal: so březen 24, 2007 18:13 Předmět: Německé mapy Truppenubungsplatz Wischau |
|
|
Mohlo by vás zajímat...
Tento týden jsem navštívil Ustřední archiv zeměměřičství a katastru v Praze, neboť v jeho sbírkách se má nacházet poměrně unikátní kolekce německých vojenských historických map z let 1885 až 1945. Skutečně, ve sbírkovém fondu D2 se nacházejí tzv.Deutsche Heerskarte - vedle území Německa a několika dalších evropských států, jsou zde k nahlédnutí i německé mapy území Protektorátu a Sudet. Ale hlavně, pod signaturou D2/38 se nachází skromná složka nazvaná "Mapy vojenských cvičišť a manévrovacích prostor (1937-1943)". Tato složka obsahuje vedle map Milovic, Benešovska a cvičišť Bergen a Doberitz také dvě mapy Truppenubungsplatzu Wischau a to jednu mapu z roku 1942 v měřítku 1:75 000 a druhou mapu z roku 1943 v měřítku 1:100 000. Bohužel, na žádné mapě nejsou zakresleny jakékolv vojenské objekty - jediným motivem těchto map je vymezení hranic tehdejšího cvičiště. Každopádně si ale myslím, že tyto mapy mohou být zajímavé, už jenom proto, že uvádějí dvojjazyčně názvy všech obcí atd.
Jinak, kompletní seznam sbírkového fondu D2 je možno shlédnout na odkazu:
http://geoportal.cuzk.cz/ISAR/Data/Soupisy/Fond_D2.htm
a seznam složky D2/38 na odkazu:
http://geoportal.cuzk.cz/ISAR/Data/Databaze/D2/D2_38.htm
Výchozí stránky zeměměřičského archivu jsou na:
http://geoportal.cuzk.cz/ISAR/ISAR.htm
Dálé podotýkám, že v archivu jsou zpřístupněny i mapové podklady z dob Rakouska-Uherska, a podle toho co jsem měl možnost vidět, jsou to malá umělecká díla.
Pro každého případného zájemce o tyto uvádím, že jedna mapa vyškovského cvičiště má velikost A1 a druhá přibližně A3. Pracovníci archivu jsou velmi ochotní a na místě vám pořídí kvalitní černobílou kopii mapy v uvedených velikostech A1 za 20 Kč a A3 za 3 Kč. _________________ O dobré opevnění se nikdy nebojuje, dobré opevnění se obchází. |
|
Návrat nahoru |
|
|
brigadyr KECAL ROKU
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka starší kecal
|
Zaslal: so březen 24, 2007 19:52 Předmět: mapy |
|
|
Díky moc, že jsi nám to takhle krásně zpracoval a myslel na nás co se těch map týče, tu v měřítku 1:75000 mám, respektive její kopii, tu v 1:100000 mám hodně podobnou, ale ne uplně stejnou... |
|
Návrat nahoru |
|
|
brigadyr KECAL ROKU
|
Zaslal: so březen 24, 2007 20:02 Předmět: |
|
|
Není zač, případně můžu z té větší mapy naskenovat výřezy dle libosti pro případné zájemce.... _________________ O dobré opevnění se nikdy nebojuje, dobré opevnění se obchází. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Selmice kecka
|
Zaslal: ne březen 25, 2007 10:03 Předmět: |
|
|
úžasný, super! Díky moc! _________________ "...už jdeš zase na ty řapíky?" "Ne, jdu na pixle." "Ty si neustále na mě vymýšlíš nová slova, abych ti nerozuměla, kam jdeš! Tak kam jdeš teda?" "Na bunkry." "Tak vidíš, že jsem to říkala!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ondřej Jakubčík upovídánek
|
Zaslal: ne březen 25, 2007 10:12 Předmět: |
|
|
Připojuji se s poděkováním V archivech jsou schovany opravdove poklady. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: ne březen 25, 2007 10:20 Předmět: Re: Mapy k náhledu |
|
|
brigadyr napsal: | Protože se mi sem nějak nedaří vložit fotky (kdyžtak mi někdo poraďte...) |
Tak mě napada jestli to nebylo velikostí těch fotek. Max. velikost přiloženého souboru je 256kB |
|
Návrat nahoru |
|
|
brigadyr KECAL ROKU
|
Zaslal: ne březen 25, 2007 15:41 Předmět: |
|
|
Tak to asi bude tou velikosti, ja jsem to tady hledal, ale nějak se mi to nepodařilo najít, takže 256 kb, ok...a přípustné formáty předpokládám standardně JPG atd? Tak já si to někdy nanečisto vyzkouším.... _________________ O dobré opevnění se nikdy nebojuje, dobré opevnění se obchází. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: ne březen 25, 2007 20:58 Předmět: |
|
|
Obrázky jsou povoleny tyhle:gif jpeg jpg png tga tif mrkni se jak máš připojit soubor tak hned pod tim je" Povolené přípony a jejich velikost" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lekker kecka
|
Zaslal: po březen 26, 2007 06:43 Předmět: Mapky a kartografie |
|
|
Opravdu tam nejsou zakresleny žádné objekty ???Kartografie se pomalu jistě kompletuje!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
brigadyr KECAL ROKU
|
Zaslal: po březen 26, 2007 10:50 Předmět: |
|
|
Na žádné německé mapě (Milovicde, Benešov, Vyškov, Bergen a Doberitz) ze složky D2/38 skutečně žádné objekty zakresleny nejsou...jak jsem psal, jediným motivem je vymezení hranic tehdejších VVP...to ovšem nevylučuje možnost, že "někde jinde" mohou podrobnější mapy existovat... _________________ O dobré opevnění se nikdy nebojuje, dobré opevnění se obchází. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Maynard kecal
Založen: 5.2.2007 Příspěvky: 274 Bydliště: Hanácké Jeruzalém
|
Zaslal: út březen 27, 2007 11:10 Předmět: |
|
|
Dovolil bych si podotknout, že na mapě Truppenübungsplatz Wischau jsou zakresleny alespoň 3 objekty(pozorovatelny), jen si je třeba uvědomit, že jsou do mapy zaneseny jako budovy, do jejichž podoby byly svým maskováním stylizovány. |
|
Návrat nahoru |
|
|
brigadyr KECAL ROKU
|
Zaslal: út březen 27, 2007 11:17 Předmět: |
|
|
Hmm, to je zajimavé...a na mapě které?...nešlo by to nějak blíže specifikovat (označit)? _________________ O dobré opevnění se nikdy nebojuje, dobré opevnění se obchází. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lekker kecka
|
Zaslal: út březen 27, 2007 12:22 Předmět: |
|
|
[quote="Maynard"]Dovolil bych si podotknout, že na mapě Truppenübungsplatz Wischau jsou zakresleny alespoň 3 objekty(pozorovatelny), jen si je třeba uvědomit, že jsou do mapy zaneseny jako budovy, do jejichž podoby byly svým maskováním stylizovány.
Hele,Maynarde to je moje parketa ,už sem to tady naznačoval ale nikdo tomu nevěnoval pozornost
Brigadyre:Je to na všech mapách které jsi zde zpřístupnil a za to ti chci poděkovat je to supr !!Jinak webmasteři 2 z těch objektů již viděli šťastné hledání!!Je to opravdu jednoduché . _________________ WHO DARES WINS!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Maynard kecal
Založen: 5.2.2007 Příspěvky: 274 Bydliště: Hanácké Jeruzalém
|
Zaslal: út březen 27, 2007 13:33 Předmět: |
|
|
Jojo, myslím, že webmasteři to už ví:-)nicméně když řeknu památník a větrný mlýn, tak je to už docela jasné |
|
Návrat nahoru |
|
|
|